Elisa Aaltola

Vahvoja tekoja muiden lajien hyväksi

Mitä, jos tekisimme politiikkaa, joka huomioi paremmin niin eläimet, luonnon kuin inhimillisyydenkin?

Olen filosofi ja kirjailija Elisa Aaltola. Työssäni yliopistolla tittelini on eläin- ja ympäristöetiikan dosentti ja vanhempi tutkija (Turun yliopisto). Titteleitä paljon tärkeämpää minulle on kuitenkin kutsumus, eli eläimet ja luonto. Minulla on voimakas palo parantaa eläinten ja luonnon asemaa. Yhteiskuntamme on liian keskittynyttä lyhytnäköiseen taloudelliseen kasvuun ja planeettamme elämää tuhoavaan itsekkyyteen. Tämä ei palvele lopulta myöskään ihmisen omaa etua. Mitä, jos tekisimme politiikkaa, joka huomioi paremmin niin eläimet, luonnon kuin inhimillisyydenkin?

Kasvoin maalla pienessä kylässä. Varhaisimmat muistoni liittyvät eläimiin ja luontoon. Jo aivan piskuisena kiinnostuin eläinten näkökulmasta ja ymmärsin, että myös monista muista lajeista kuin ihmisestä löytyy mieli. Koira, hauki, korppi tai sika ovat ajattelevia, tuntevia, päätteleviä, muistavia, oppivaisia yksilöitä. Siksi ihmisellä on vastuu kohdella muiden lajien edustajia kunnioittavasti. Jo lapsena aloin sanoa: myös eläinten hyvinvoinnilla on väliä.

Maalaislapsena kuljin paljon kotiani ympäröivissä metsissä. Luonto on minun — kuten meistä jokaisen — hyvinvoinnin perusta. Luonto mahdollistaa meidän elämäämme. Mikä voisi olla ihmiseltä moraalisesti kauniimpi teko kuin edesauttaa vastalahjaksi myös luonnon monimuotoisuutta?

Maalla vietetty lapsuus jätti minuun voimakkaan halun ymmärtää paremmin muita lajeja ja tehdä kaikkeni, jotta yhteiskunnassa huomioitaisiin myös ei-inhimillisten eläinten ja luonnon itseisarvo. Olen urallani tutkinut ihmisen suhdetta muihin eläimiin ja luontoon, ja kirjoittanut aiheesta runsaasti niin tieteellisiä artikkeleita kuin kirjojakin. Samalla olen tullut yhä turhautuneemmaksi siitä, miten vähän suomalaisessa politiikassa puhutaan eläinten ja luonnon edusta, ja miten usein raha, maine ja valta ajavat kaiken — jopa ihmislajin oman tulevaisuuden — edelle.

Eläinten huono kohtelu, lajikato ja ilmastokriisi ovat aikamme suurimpien katastrofien joukossa. Ne vaativat välitöntä huomiota, viisaita valintoja ja rohkeita tekoja. Siksi päätin lähteä ehdolle eduskuntaan. Minua voi äänestää Varsinais-Suomen vaalipiirissä. Puolueeksi valitsin Vihreät, sillä se on puolueista eläin- ja luontoystävällisin. Läpipääseminen on vaikeaa, ja siksi olen huomattavan kiitollinen, jos voit tukea vaalityötäni sinulle sopivimmalla tavalla.

Tehdään yhdessä näistä vaaleista myös eläin- ja luontovaalit. Eläimet ja luonto ansaitsevat vahvan äänen eduskunnassa!

Elisa Aaltola metsässä

”Elisa Aaltola on viisain ihminen, jonka tunnen. Hänessä yhdistyvät päättäväisyys ja lempeys. Hän on valovoimainen, sivistynyt niin akateemisesti kuin sydämeltäänkin ja hänen edustamansa tavoitteet ja arvot ovat tärkeitä. Elisa on kansallisaarre!”

Laura Gustafsson, kirjailija