Ihmisillä on taipumus tottua ikäviin ja jopa vaarallisiin asioihin. Kun jokin uhka on läsnä kyllin kauan, siitä tulee ”uusi normaali”. Tätä kautta ihmiset tottuvat esimerkiksi sotiin tai siihen, että maailmalta löytyy nälänhätää ja muista kärsimystäyteisiä katastrofeja. Huolen raja siirtyy ja jotkut alkavat jopa kohauttelemaan olkiaan aiemmin uhkaavina pitämilleen asioille.

Myös ilmastokriisi vaikuttaa olevan joillekin ”uusi normaali”, joka sivuutetaan olankohautuksella tai johon kohdistuvat toimet jäävät pelkkien ylevien sanojen tasolle.

Tuoreen Ilmastobarometrin mukaan ihmisten huoli ilmastokriisistä on laskenut viime eduskuntavaaleista 11 prosenttiyksikköä. Tällä hetkellä ilmastotoimia pitää kiireellisinä 72% ihmisistä. Tuo luku on onneksi paljon, mutta se saisi olla huomattavasti enemmän!

Laskua on selitetty sillä, että viime ajat ovat nähneet useita kriisejä, kuten korona-pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan, jotka ovat vieneet ihmisten huomiota pois ilmastokriisistä. Tämäkin selitys on varmasti osaltaan totta. On kuitenkin myös mahdollista, että osa on yksinkertaisesti tottunut käsillämme olevaan ja tutkitusti erittäin todelliseen uhkaan.

Tällainen tottuminen on kuitenkin pään laittamista pensaaseen, joka on juuri syttymässä tuleen. Ilmastokriisi on erittäin vakava uhka lukemattomille lajeille ja myös ihmiselle itselleen! Siinä ei ole mitään ”normaalia”, vaan se on ihmisen aiheuttama mittaamattoman tuhon lähde, jota on pyrittävä minimoimaan kaikin keinoin.

Siksi on tärkeää, että nämä vaalit ovat myös ilmastovaalit. Mikäli pääsen eduskuntaan, aionkin tehdä kaikkeni vahvan ilmastopolitiikan puolesta!