Elisa Aaltola

Djurfilosof & riksdagsvalkandidat 2023 i Egentliga Finland
Elisa Aaltola, Eläinfilosofi ja Vihreiden eduskuntavaaliehdokas 2023 Varsinais-Suomessa

Om mig. Starka gärningar för andra arters skull.

Jag är filosof och författare Elisa Aaltola. I mitt arbete på universitet är min titel docent i djur- och miljöetik och äldre forskare (Åbo universitet). Mycket viktigare än titlar för mig är min kallelse, det vill säga djuren och naturen. Jag har en stark passion för att förbättra djurens och naturens ställning. Vårt samhälle är alltför fokuserat på en kortsiktig ekonomisk tilläxt och själviskhet som förstör livet på vår planet. Detta tjänar inte heller i slutändan människans eget intresse. Tänk om vi gjorde politik som tog bättre hand om både djuren, naturen och mänskligheten? 

Jag växte upp i en liten by på landet. Mina tidigaste minnen är relaterade till djur och naturen. Redan som barn blev jag intresserad av djurens synvinkel och jag förstod att många andra arter än människan också har ett sinne. En hund, en gädda, en korp eller en gris är tänkande, de känner, resonerar, minns, de är lärande individer. Därför har människan ett ansvar att behandla företrädare för andra arter med respekt. Redan som barn började jag säga: djurens välfärd spelar också en roll. Som ett barn från landet gick jag mycket i skogarna runt mitt hem. Naturen är grunden för mitt – liksom var och en av oss – välbefinnande. Naturen gör vårt liv möjligt. Vad kan vara en mer moraliskt vacker gärning från en människa än att bidra till naturens mångfald som en gåva? 

Min barndom på landet lämnade mig med en stark vilja att förstå bättre andra arter och att göra allt jag kan för att se till att det oberoende värdet av icke-mänskliga djur och natur också beaktas i samhället. Under min karriär har jag studerat människors förhållande till andra djur och naturen och jag har skrivit ett flertal vetenskapliga artiklar och böcker inom ämnet. Samtidigt har jag blivit mer och mer frustrerad över hur lite den finländska politiken pratar om djuren och naturens intressen, och hur ofta pengar, beröm och makt går före allt – till och med själva mänsklighetens framtid.

Djurens dåliga behandling, utrotningen av arter och klimatkrisen är bland de största katastroferna i vår tid. De kräver omedelbar uppmärksamhet, kloka val och modiga handlingar. Det var därför jag bestämde mig för att ställa upp i riksdagsvalet. Du kan rösta på mig i Egentliga Finlands valkrets. Som parti valde jag De Gröna, eftersom de är det mest djur- och naturvänliga av partierna. Att ta sig igenom är svårt och därför är jag oerhört tacksam om du kan stöda mitt valarbete på det sätt som passar dig bäst.

"Elisa Aaltola är modig, effektiv, bestämd och kunnig. Hon utstrålar en djup visdom och hon arbetar uppriktigt för en bättre värld."

Outi Mäenpää, skådespelerska.

Teman

En tryggare framtid för djuren. Det viktigaste valtemat för mig är djurens välmående och rättigheter. Djurprouktionen, pälsdjursuppfödning, försummelse av vilda djur och dålig behandling av husdjur är exempel på saker som jag jobbar för att förändra. Nu är det dags att bygga vårt samhälle till en plats som möjliggör ett bra liv även för djur. Denna förändring måste börja från riksdagen.

Mina mål i praktiken:

  1. Djurens grundläggande rättigheter ska regleras i grundlagen
  2. Ett ännu bättre skydd för en god behandling av djur i djurskyddslagens förordning
  3. Avstå från pälsdjursuppfödningen
  4. Att uppmärksamma djurens välmående i jaktlagen
  5. Att utveckla arbetet med att hjälpa vilda djur i nöd
  6. Att utveckla tillsyn och straff för djurskyddsbrott
  7. Öka lönsamheten och försäljningen av växtbaserad mat genom lagstiftning
  8. Förstärka samhällsdebatten om behandling av djur.

 

Kom med och göra tillsammans detta val till även ett djur- och naturval. Djuren och naturen förtjänar en stark röst i riksdagen!

Stöd min valkampanj. Hjälp mig att bygga en tryggare framtid. Genom att rösta på mig kan du hjälpa djuren och naturen, och bidra till en trygg framtid för oss alla!

Du kan donera till min kampanj här bit.ly/EAaltola eller direkt till kontrot FI67 8312 3710 4591 16. Insamlingen organiseras av stödföreningen. Din hjälp har en stor betydelse.

Tack.

"Jag känner min syster Elisa Aaltola sedan länge. Hon har en stark vision och hon är mycket modig och energisk med att driva den visionen. En trygg framtid för djuren, naturen, mänskligheten. Elisa behövs till riksdagen!"

Mika Aaltola, direktör för Utrikespolitiska institutet.
Elisa Aaltola, eläinfilosofi ja Vihreiden eduskuntavaaliehdokas 2023

Kontakt

Riksdagsvalskandidat

Elisa Aaltola
Epostadress:
elisa.aaltola@vihreat.fi
Telefonnummer:
050 373 8051

Kampanjansvarig

Laura Rantanen
Epostadress:
laura.rantanen@vihreat.fi

Fotografier

Heidi Strengell
www.heidistrengell.com

Jonna Wood
www.jonnawood.com